Tereni i oprema

Tereni

Oprema

oprema_maska_250

Zaštitna maska


Zaštitna maska je najvažniji deo opreme. Za nju se veže najvažnije pravilo paintball-a koje glasi: „Nikada ne skidaj zaštitnu paintball masku dok traje igra i na mestima gde je markiranje dozvoljeno“. Konstruisana je tako da u potpunosti štiti lice, oči i uši. Stakla mogu biti jednoslojna ili termalna (termalna se ne magle u toku igre). Može izdržati direktan pogodak loptice brzine do 180 m/s, odnosno predstavlja više nego dovoljnu zaštitu igrača s obzirom da je internacionalno sigurnosno ograničenje 90 m/s.
oprema_marker_250

Markeri


Markeri su najupečatljiviji deo opreme. To su specijalno za paintball izrađene puške. Loptice sa bojom izbacuju pomoću CO2, N2 ili kompresovanog vazduha. Imaju ugrađene boce pa mogu izbaciti od 100 do 1000 loptica sa jednim punjenjem. Postoji više vrsta markera, razlikuju se po dizajnu i tehnologiji i variraju od osnovnih pumpnih, preko polu-automatskih do elektronskih. Osnovni pumpni (pump-action) markeri imaju pumpni mehanizam što znači da igrač nakon svakog gađanja ponovo puni marker. Polu-automatski (semi-auto) markeri imaju automatsko punjenje i mogućnost izbacivanja loptica tačno u trenutku povlačenja okidača. Kod polu-automatskih markera gas (CO2, N2 ili kompresovani vazduh) se ne koristi samo za izbacivanje loptica već ima i funkciju samonapinjanja (repetiranja). Polu-automatski markeri su kod nas najzastupljeniji. Elektronski (electronic) markeri imaju mogućnost ispaljivanja preko 20 loptica u sekundi. Brzo okidanje pomoću dva prsta naizmeničnim pritiskom na okidač omogućuje elektronika. Oni koriste šaržere koji imaju „mešalicu“ koja gura loptice iz šaržera u marker kako bi bilo moguće ispratiti brzinu izbacivanja loptica iz markera.
oprema_kuglice_250

Kuglice sa farbom


Kuglice sa farbom (paintballs) su okrugle kapsule, izrađene od želatinaste mase kakva se koristi u farmaceutskoj industriji, ispunjene tečnom bojom. Potpuno su ekološki prihvatljive, netoksične, rastvorljive u vodi i biološki razgradive. Kada pogodi igrača kapsula pukne, boja se razlije i markira igrača. Boja se lako skida sa odeće vodom ili sa blagim deterdžentom. Boju sa zidova i drveća opere prva kiša. Ako se loptica, prilikom pogotka, ne raspadne i padne na zemlju počinje da upija vlagu dok se ne rastopi. Loptice sa bojom su potpuno neškodljive, iako nisu prijatnog ukusa i mirisa, gutanje većeg broja loptica uzrokovalo bi manje probavne smetnje. Kuglica se ne raspada uvek i iz tog razloga je najrasprostranjenija greška početnika da se preda osetivši pogodak loptice, a da pri tom nije proverio da li se raspala. Loptica je mogla da se odbije ili da ostane u porubu odeće. Zato je neophodno opipati mesto pogotka, a ukoliko je to nemoguće, zamoliti da to uradi igrač iz tima ili sudija.
oprema_boce_1_250

Boca za CO2


CO2 se koristi za pokretanje funkcija markera i izbacivanje loptica, a puni se u posebne boce (čelične ili aluminijumske) koje su sposobne izdržati visoke pritiske (od 180 do 200 bara). Razlikuju se po veličini i mogu biti od 9oz,12oz, 14oz, 20oz ...
oprema_loader_250

Loader


Loader (punjač ili šarzer) je izrađen od čvrste plastike, može biti različitog kapaciteta, od 50 do preko 200 loptica. Bitno je da šaržer može da isprati brzinu izbacivanja loptica iz markera kako ne bi uzrokovao zastoje. Zato postoje elektronski šaržeri sa „mešalicom“ koja gura loptice u marker. Takvi šaržeri imaju i senzor za detektovanje loptice koji zaustavlja dotok loptica dok se markerom ne izbacuju loptice. Za polu-automatske markere dovoljan je običan plastični šaržer bez elektronike.
oprema_prsluk_250

Zaštitni prsluci


Zaštitni prsluci (slično pancirima) služe kao zaštita za prsa od pogotka loptice. Obavezan su deo opreme za decu i žene.
oprema_neck_250

Okovratnici


Okovratnici služe za zaštitu vrata od eventualnog pogotka loptice.
oprema_kombinezon_250

Kombinezoni


Kombinezoni su namenjeni za zaštitu tela (od loptica i eventualnih ogrebotina) i najprikladniji su za igru jer omogućavaju igraču da se oseća sigurnije na terenu. Mogu biti sa raznim amortizujućim pojačanjima.